Hírek - IKT hírek röviden

3D nyomtatás technológia ipari lehetőségei

A 3D nyomtatás alkalmazásának egyik leggyakoribb területe az ipari termék- és formatervezés, melynek során a sorozatgyártást megelőzően, a szerszámkészítés előtt már szükség van tesztelhető prototípusokra.

A 3D nyomtató alkalmazásáról szóló bejegyzésben már említettem, hogy a 3D nyomtatás legnagyobb előnye, hogy töredékére csökkenti a termék tervezésének, fejlesztésének és tesztelésének időtartamát.

 

A 3D nyomtatás alkalmazása a műanyagiparban jelentősen felgyorsította a termékfejlesztési folyamatokat, lerövidültek/felgyorsultak a folyamatok az idő, a tervezés és a gyártás között. Additív rapid prototípusgyártással elkészíthetünk egy tökéletesen funkcionális prototípust anélkül, hogy szerszámot készítettünk volna, a rétegről rétegre történő 3D nyomtatási eljárásnak köszönhetően; sőt ami a legjobb: elkészíthetünk 2 vagy akár 10 különböző változatot is ugyanakkora gyártási költséggel; a 3D nyomtatás ára ugyanis csak a felhasznált anyag és a gépidő függvénye, a 3D nyomtatónak mindegy, milyen alakzatot készít el meghatározott idő alatt adott mennyiségű műanyagból.

Ennek fényében azok a tervezők, akik nem használják ki a 3D nyomtatás nyújtotta előnyöket, hátrányba kerülnek versenytársaikkal szemben, hiszen a 3D nyomtatáson kívül semilyen korábbi prototípusgyártási eljárással nem lehet ilyen gyorsan ilyen sok tervből prototípust készíteni. Korábban a prototípusokat is gyakran fröccsöntéssel készítették (jóval nagyobb költségek árán és sokkal több idő alatt), igaz, acélszerszámok helyett olcsóbb, aluminium ill. szilikon formát (proto-szerszám) használtak a fröccsöntéshez.

Tovább a teljes cikkhez >>> parametric-art.com

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: