Hírek - IKT hírek röviden

Jövőre 5-20 terabájtos merevlemezek jünnek

Axiómaként kezelendő az az állítás, miszerint nem létezik olyan merevlemez, melyet ne lehetne villámgyorsan teletömni adatokkal.

Sokan közülünk vélhetően még emlékezünk azokra a megboldogult winchesterekre, melyek néhányszor 10 MB kapacitással rendelkeztek.

Aztán megérkeztek a több 100 MB-os, aztán a GB-os, aztán pedig a TB-os merevlemezek és az egyedfejlődés természetesen tovább folytatódik. A gyártóknak először 2010-ben sikerült olyan winchestereket készíteniük, melyek lemezenként már 1 TB-os kapacitással rendelkeztek.

Az adatsűrűség növelése érdekében mindenféle trükköket bevetnek, a Western Digital például héliummal kísérletezik, a Seagate pedig az SMR (Shingled Magnetic Recording) technológiában látja a jövőt. Ez utóbbi gyártó most jelentette be, hogy már több mint 1 millió SMR merevlemezt adott el, és amennyiben minden jól megy, akkor jövőre meg fogja kezdeni az 5 TB-os modellek forgalmazását.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.technet.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: