Hírek - IKT hírek röviden

2D képről 3D modellt készítő szoftver

Elég lefotózni egy tárgyat, és egy új szoftverrel azonnal elkészíthető a 3D-s modellje, amely akár térbeli nyomtatásra is alkalmas.

A Tel-Aviv Egyetem és a Herzliya Interdiszciplináris Központ munkatársai egy olyan célszoftvert fejlesztettek ki, amellyel lehetővé válik nem kifejezetten bonyolult felületű és formájú tárgyak virtuális modelljének elkészítése.

2D képről 3D modellt készítő szoftver

A szoftvert bemutató videóból kiderül, hogy a programnak elegendő manuálisan bejelölni a tárgy főbb méreteit, kijelölni az alakját, ez alapján pedig automatikusan képes legenerálni a tárgy 3D-s számítógépes modelljét. A demonstráció során többek közt egy szobrot, vázát egy vízcsapot, egy távcsövet és egy gyertyatartót is sikeresen felismert az alkalmazás.

A sikeres felismeréshez arra is szükség van, hogy a tárgyról a megfelelő szögből készüljön a fotó, hogy az alakja egyértelműen kiderüljön a fényképről. A modellezni kívánt tárgy alakjának kijelölését automatika is segíti, így nem kell hozzá ismerni tervezőszoftverek használatát sem.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.origo.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: