Hírek - IKT hírek röviden

Mit mond Zuckerberg a megfigyelési ügyről?

Nem kis nyomás nehezedik ma a világ vezető, sokmilliós felhasználói bázissal rendelkező – jórészt amerikai – IT cégeire, hiszen az Edward Snowden által kiszivárogtatott, folyamatosan megjelenő dokumentumok nem vetnek rájuk jó fényt.

Egyrészt azért nem, mert nem világos, hogy – törvényi kötelezettség ide vagy oda – milyen módon és mekkora mértékben szolgálták ki az amerikai nemzetbiztonsági hivatalokat adatokkal, másrészt pedig a vállalatok erőteljes kommunikációja ellenére a mai napig nem tiszta, hogy milyen kompromisszumokat kötöttek ezeken túlmenően is.

Az biztos, hogy nincsenek könnyű helyzetben a cégek, hiszen egyik oldalról a működésük alapfeltételeit meghatározó hatóságokkal, kormányzati szereplőkkel, politikusokkal is meg kell találniuk a hangot, ugyanakkor biztos és jövedelmező működésük kulcsa a felhasználói bizalom, az az elvárás, hogy ügyfeleik csak egy bizonyos határig hajlandók eltűrni az adatfelhasználás visszás jelenségeit. Nem véletlen, hogy egy neves szakmai rendezvényen, a TechCrunch Disrupt nevű eseményen a Facebook alapító-tulajdonosát, Mark Zuckerberget erről is kérdezték.

Habár a beszélgetésben nem elsősorban ez volt a központi téma, hanem a Facebook jövője, gazdasági helyzete, a tőzsdei szereplés, talán sokkal érdekesebb, hogy Zuckerberg röviden miket is mondott a megfigyelési ügyről, illetve a közösségi oldal ebben játszott szerepéről és terveiről. Annyit azért mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a már több mint egymilliárd felhasználóval rendelkező vállalkozás láthatólag nem veszítette még el rugalmasságát: egyrészt kisebb-nagyobb zökkenőkkel, de stabilizálták helyzetüket a tőzsdén, és megvalósították a tulajdonos legfontosabb elvárását, hisz be tudtak törni a továbblépést biztosító mobilpiacra.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: