IKT műhely - WEB2.0

Hírcsatornák a gyakorlatban - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
Mi az a Hírcsatorna (RSS)?

Nem elsősorban technológiai, sokkal inkább felhasználhatósági oldalról írunk erről a dologról néhány szót, hogy azok is jobban képbe kerüljenek, akiknek nem bitek folynak az ereikben... ...

Az RSS-t képzeljük el úgy, mint egy automatikusan működő tévé újságot!

Képzeljük el, hogy éppen nézzük kedvenc sorozatunkat az RTL-en, és egyszer csak megjelenik egy felirat a képernyőn ami arra figyelmeztet, hogy „hello, mindjárt kezdődik a Foci EB a Viasaton”!.

Kit mennyire érdekel a dolog, vagy tudomásul veszi és marad a jelenlegi műsornál, vagy belenéz egy percre a fociba és visszakapcsol, vagy éppen ottmarad és végignézi az egész meccset.

Mi alapján kapjuk az értesítést?

Például a TV egy olyan (még nem létező) funkciójával, amiben beállítjuk, hogy a Viasat minden új műsorának kezdetekor jelezzen nekünk.

Vagy akár egy olyat is el lehet képzelni, hogy ha imádjuk az autós-motoros (vagy éppen divat) műsorokat, akkor értesüljünk arról, hogy melyik csatornán kezdődik egy új műsor.

Jelenjen meg a képernyőn az aktuálisan induló műsor, hogy ne felejtsük el megnézni, hogy át tudjunk kapcsolni idejében.

Így értesülünk, ha a Discoveryn az OCC-sek nekiállnak megint építeni, vagy éppen, ha a Zone Clubbon a párizsi divathétről lesz szó

Az RSS működése is ilyesmi: kapunk értesítést arról, hogy kedvenc weboldalainkon történik-e valami.

Ha feliratkoztunk, vagyis elmentettük a weboldal egy speciális linkjét a gépünkre.

Eddig is el tudtuk menteni a könyvjelzőt. Mi a különbség?

Ha odatalálunk egy weboldalra, tetszik a téma, és szeretnénk később is kapni információkat, eddig általában azt tettük, hogy beraktuk a könyvjelzők közé az oldalt.

Esetleg később megpróbáltuk előbányászni az előzmények közül.

Ezzel csupán két gond volt: az előzményekben tárolt linkek végesek, a könyvjelzőben pedig egy idő után több száz weblap címe könnyen össze tud jönni, és nehéz lesz köztük megtalálni azt amit keresünk. Ha egyáltalán eszünkbe jut később a lap.

Az RSS olyasmi, mint egy könyvjelző, de még is több annál. A Firefoxban például élő könyvjelző a magyar neve, és nem véletlenül.

Ha feliratkozunk egy RSS-re, akkor az eltárolódik a gépünkön, és a kezelésére alkalmas program (ami lehet internet böngésző, levelező program, vagy éppen speciális célszoftver), időnként automatikusan lekérdezi a különböző webhelyeket, van-e valami újdonság, és ha van, akkor azt jelzi nekünk.

A programtól és az adott weboldaltól (illetve annak RSS-étől) függően lehet, hogy csak egy címet kapunk, lehet, hogy címet és egy kedvcsinálót, de akár az egész cikket is elolvashatjuk.

Mire jó ez Nekünk?

Arra, hogy a minket érdeklő témákról folyamatosan tudunk értesítést kapni, anélkül, hogy állandóan végig kellene látogatni azokat a weboldalakat, amiket rendszeresen olvasni szoktunk.

Feliratkozik például az IOT portál vagy az IT megoldások RSS-ére, és mindig megkapja az új cikkekről témákról az értesítést.

Általában a legtöbb fórumnál is van ilyen lehetőség, így nem kell folyamatosan figyelni, hogy például digitális fényképezőkkel kapcsolatos vagy éppen recepteket tárgyaló témákban van-e változás, mert ha van, akkor a géped jelezi azt.

Tehát az RSS tud időt spórolni Önnek.

Arra is jó, hogy ha rátalálunk egy oldalra, ami kicsit érdekel csupán, akkor az RSS-ét elmentve folyamatosan értsülünk az új cikkeiről.

Amit aztán persze nem biztos, hogy mindig elolvasunk, de előforulhat, hogy a feliratkozás után pár hónappal megint lesz egy téma, amit így megismerhetünk.

Ha nem mentjük el az RSS-t, akkor valószínűleg nem értesülnénk ismét erről a témáról.

Az RSS-ek, illetve élő könyvjelzők segítségével sok információt tudunk átlátni könnyedén, és nagyon széles körben tudunk informálódni kevés utánajárással.

Mi a veszélye?

Lehet veszélye ennek, hiszen ez szuper!? Könnyen, és gyorsan, sok információt át tudunk áttekinteni, mi lehet a gond?

Éppen ez: ha belejövünk, és elkezdünk feliratkozni folyamatosan a minket érdeklő RSS-ekre, egyszer csak azt veszzük észre, hogy több száz (!) RSS-re vagyunk feliratkozva, és folyamatosan jönnek a különböző értesítések.

10 percenként új infó, azért elég sok. Ha egy hétvégén keresztül nem nézzük át az új cikkeket, lehet, hogy több száz fog várni.

Mindenesetre, ha nem vigyázunk, az RSS csökkentheti a hatékonyságunkat. Ilyenkor kellenek például a hatékonyságot növelő, fókuszálást támogató megoldások.

Forrás: A cikk Lévai Richárd írása alapján készült (ITmegoldások.hu), annak szerkesztett kiadása.
***

Kapcsolódó cikkek: -Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Ha kérdése, véleménye, észrevétele van, netán szívesen megosztaná tapasztalatait másokkal is a témával kapcsolatban, kérjük, értelemszerűen töltse ki az alábbi űrlapot és küldje el szerkesztőségünkbe, vagy írjon nekünk az info@iot.hu email címre. Köszönjük!

Szerkesszük együtt! Amennyiben publikálni szeretne az Interaktív Oktatástechnika Portálon, kérjük olvassa el szerkesztőségi levelünket itt.

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: