Hírek - IKT hírek röviden

Ez lenne a jövő? Agyhullámokkal irányított autó

Egyre közelebb az az idő, amikor már a saját testünk válik a jelszavunkká.

Már az ujjlenyomat-olvasók, az írisz-letapogatók is valami ilyesfélét valósítanak meg, az egyik japán egyetemen azonban még különlegesebb megoldás készül.

Míg a weboldalaknál elég lehet a jelszó, az okostelefonoknál pedig – most már – az ujjlenyomatos azonosítás, a japán Tottori egyetemen egy olyan rendszert fejlesztettek, amely az agyhullámai révén azonosítja egy gépjármű vezetőjét. A sofőr egy olyan fejfedőt visel, amelynek érzékelői folyamatosan mérik agyhullámait, és ezeket az EEG jeleket vetik össze egy előre beprogramozott mintával, amely természetesen az adott vezetőtől „rögzítettek”, normál vezetési körülmények között.

Ha a vezetőn nincs ilyen sisak, el sem indul az autó, ha pedig valaki más veszi magára, akkor annak agyhullámai mások lesznek, mint az eredeti minta volt, így a rendszer leállítja az autót. Akkor is ez lesz az eredmény, ha a jogosult sofőr ittas vagy elalszik a volán mögött, hiszen akkor is mások lesznek az agyhullámok.

Tovább a teljes cikkhez >>> hvg.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: