Hírek - IKT hírek röviden

8,5 terabájtot tárol az Oracle kazetta

A Oracle bemutatta a legnagyobb tárolóhellyel rendelkező kazettát: a StorageTek T10000D 8,5 terabájt tárolására képes.

Ezzel együtt az egyik leggyorsabb is, tömörítetlen adatokat 252 MB/sec sebességgel, a 3:1 arányban tömörítettet pedig 756 MB/sec sebességgel írja a szalagra.

Ez a sebesség 57,5 százalékkal nagyobb, mint a korábbi LTO-6 tehcnológiára épülő adattárolójuk, az még csupán 3,2 terabájtnyi adatot tudott tárolni. Az LTO-6 adattárolókat tavaly mutatták be a gyártók. Az Oracle számításai szerint, ha a T10000D-ből állítanánk össze egy 1 petabájtnyi szervert, az húsz százalékkal lenne olcsóbb, mintha ugyanezt LTO-6 technológiára épülő tárolókkal tennénk.

Bármennyire is elavultnak hatnak a szalagos technológiák, még jó ideig nem fognak kihalni, egyszerűen azért, mert az ár/érték arányuk még mindig a legjobb a piacon. Arról nem is beszélve, hogy hatalmas adatmennyiséget tudnak befogani, amelyet aztán sokáig utdunk úgy tárolni, hogy közben semmilyen áramot nem fogyasztunk, elég csak a fiók mélyére betenni a kazettát.

Tovább a teljes cikkhez >>> index.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: