Hírek - IKT hírek röviden

Hajlékony LCD, színes e-papír és szemüveg nélküli 3D-tévéA japán Toshiba két érdekes LCD-vel rukkolt elő: a gyártó egyik fejlesztése egy rugalmas felületű miniképernyő, amely összehajtva rázoomol a rajta lévő képre, a másik pedig a hagyományos 2D-s képet tudja átalakítani térhatásúvá.

A tajvani Computexen mutatta be speciális, flexibilis bevonattal rendelkező folyadékkristályos képernyőjét a Toshiba: mint az a lenti videón is látszik, a 21 centiméteres képátlójú megjelenítőt szabad kézzel ki és be lehet hajlítani. Ennek során a képernyőn látható tartalmak felnagyítódnak vagy kicsinyítődnek - a demonstráció során ezt például egy Google Föld térképen való navigációra használják.

 

 

Hajlítgatni lehet az LCD-t

A hajlékony megjelenítő kifejlesztéséhez a fejlesztőknek speciális, vékony, ledes háttérvilágítást kelllett kidolgozniuk, emellett egy megfelelő vezérlőszoftvert is készítettek, amely a hajlítgatásnak megfelelően nagyítja vagy kicsinyíti a képernyő tartalmát. A panel egyelőre csupán 800x600 pixeles felbontásra képes, azt viszont még nem tudni, mikor lesz elérhető a kereskedelmi forgalomban is kapható eszközökben.

Egy másik különleges képernyőt is bemutatott a vállalat: ez egy hagyományos - nem hajlékony - kivitelű, 12 colos panel, amely szemüveg nélkül is térhatásúnak látszó képet tud közvetíteni az előtte ülőnek egy speciális réteg alkalmazássával, amely a folyadékkristályokon keresztül áramló fény irányát szabályozza, helyettesítve a 3D-s szemüveget.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható>>> origo.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: