Hírek - IKT hírek röviden

Magyar szálak az adatbotrányban

Az IT café is beszámolt arról májusban, hogy a főként kormányzatok által használt hírhedt kémprogramcsomag, a Finfisher (FinSpy) egyik irányító szervere Magyarországon található: a Citizen Lab jelentése szerint az elmúlt időszakban 36-ra szaporodott azon országok száma, ahol a FinSpy-nak irányító szerverei (Command & Control servers) vannak – a 11 új hely között ott van Magyarország is.

 

Magyar szálak az adatbotrányban

Ez még önmagában nem jelent feltétlenül kormányzati felhasználást (bár szakértők állítása szerint az irányító szoftver telepítéséhez szolgáltatói közreműködés szükséges), ám a gyanút tovább erősítheti egy szeptember elején ismertté vált dokumentum, melyet Bodoky Tamás ismertet az atlatszo hu oldalán megjelent cikkében. Bodoky felhívja arra figyelmet, hogy a Citizenlab jelentésében egyértelműen azonosítottak egy FinFisher szervert a paksi Rendszernet Kft IP-címén, de a történetnek nem lett folytatása.

A Wikileaks jóvoltából szeptember ötödikén egy újabb dokumentumcsomag került nyilvánosságra, és közöttük két magyar vonatkozású adat szerepel. Az egyik egy magyar állami cég, a Neti Kft által fejlesztett Bongo megfigyelőrendszer újabb brosúrája.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: