IKT műhely - WEB2.0

Hírolvasás a gyakorlatban - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
Hírolvasás a gyakorlatban

Hírcsatorna híreket sokféleképp lehet olvasni. úgy, mint ahogy újságot is sokféleképpen olvashatunk. Egy csokorba szedtük a legismertebb hírolvasó eszközöket, hogy ki.ki megtalálja a kedvére valót...

Néhány szó a hírolvasó technológiáról
RSS, ATOM, Feedburner... és még sorolhatnánk.

Az RSS ugyanis csak egy fajtája egy technológiai megoldásnak amivel egyszerűen érünk el illetve osztunk meg tartalmakat.

Ez a megoldás, az un. feed. A feed jelenti magát a hírcsatornát, amin eljut az információ hozzánk azokról a témákról, weboldalakról, amelyekről feliratkoztunk.

A feedek pedig tulajdonképpen egyszerű fájlok, amiknek az egyik verziója az RSS, de ez lehet például ATOM is.

A feedet kell "megetetnünk" a "feedolvasónkkal", ami lehet internet explorer 7, Firefox vagy éppen Safari, de lehet speciális célszofver (pl. vienna), vagy másik weboldal vagy éppen webes szolgáltatás (pl. Google reader) is akár.

Az RSS jelentése egyébként (mostanában) a Realy Simple Sindication, vagyis egyszerű tartalommegosztás.

A hírcsatornák működését sok helyen szabadosan leírták már. Ha kíváncsi, olvassa el, hogy a Wikipédia mit ír róla.

RSS olvasás a böngészőben

Amíg nincs túl sok RSS amire feliratkoztunk, érdemes a legegyszerűbb megoldást választani, vagyis a meglevő szoftvereink segítségével követni a feedeket. Remekül alkalmas erre például ha a böngészőnkben olvassuk őket.

Gyakorlatilag az összes böngésző (Firefox, Safari, Internet Explorer, Opera, hogy csak a legnagyobbakat említsem) alkalmas már arra, hogy kövessük benne az RSS-eket.

Ez tényleg egyszerű és könnyű megoldás mindaddig, amíg csupán néhány RSS-re vagyunk feliratkozva, és praktikus is, hiszen amikor böngésszünk, látjuk a programon belül, van-e újdonság azokon a weboldalakon, blogokon, akiknek az RSS-ét elmentettük.

Az RSS-t böngészőbe általában úgy tudjuk elmenteni, ha a címsorban megjelenő RSS ikonra kattintva felbukkanó oldal címét mentjük el a könyvjelzők közé.

Később, ha új bejegyzés jelenik meg ezen az RSS-en, akkor a program jelezni fogja azt nekünk.

RSS olvasás a levelező programban

Hasonló módon elmenthetjük az RSS csatornákat néhány levelező programba is, így az e-mailek mellett akár RSS-eket is olvashatunk például Thunderbirdben vagy Apple Mailben.

Akik szeretik az RSS-eiket összetettebben kezelni (kategorizálni, felcímkézni, stb), vagy egyszerűen már olyan sok RSS-re vannak feliratkozva, hogy azt egy normális böngésző vagy levelezőprogram nem tudja kezelni rendesen, jobban teszik, ha speciális, feedolvasásra használt megoldásban gondolkodnak.

Egy önálló program előnye lehet az is, hogy segít a fókuszálásban, ugyanis néha el tud kalandozni az ember figyelme, ha a böngészőben meglátja, hogy valahol valami történt. Az önálló programokat viszotn ki lehet kapcsolni, így nem vonják magukra a figyelmet a következő bekapcsolásig.

Ha nem böngészőben vagy e-mail kliensben akarunk RSS-t olvasni remek kliensszoftverek állnak rendelkezésünkre, de akár webes megoldásban is gondolkodhatunk.

Feed olvasás asztali szoftverrel
Ezekben a szoftverekben általában rendezhetjük az RSS-eket könyvtárakba, vagy kategóriákba, esetleg felcímkézhetjük őket, kereshetünk közöttük, sőt néha a megjelenítésük is nagyon izgalmas és egyedi (hátha valakinek ez a fontos).

Az asztali programokból Dunát lehet rekeszteni minden platformon, ezen a linken könnyedén kereshetünk ilyeneket, itt pedig felhasználói vélemények között tallózhatunk.

Számtalan szoftver van, mindenki meg fogja találni a számára ideális RSS olvasó megoldást.

RSS-ek internetes követése

Van az RSS olvasásnak egy másik fajtája, még pedig az, amikor nem a mi gépünkön található szoftverek segítségével élvezzük ezt a fajta hírolvasást, hanem valamilyen webes szolgáltatás részeként.

Ebben az esetben az elmentett RSS-eket bárhonnan, bármilyen gépről meg tudjuk nézni, de nyilván kell internet így nem tudjuk például este otthon, munka után kiválogatni a fontosabbakat a laptopunkon.

Internetes RSS olvasók például: Google Reader, iGoogle, Netvibes (ami tulajdonképpen egy testreszabható kezdőoldal), de akár webes levelező – un. webmail - programokat (pl. Gmail) is használhatunk erre a célra.

Persze lehet öszvér megoldást is használni

Azt a pár, fontosabb 3-4 RSS-t, amiről nem szeretne lemaradni, azt elmentheti a böngészőjébe, így "azonnal" értesülhet az újdonságokról.

Az egyéb, nem "fontos" RSS feedeket azonban egy külön programban, pl. a Google Readerben vagy a Viennában kezelheti.

Ezekben több, mint száz RSS feed friss hírei, bejegyzései jelenhetnek meg.

Ezeket aztán ráér munka után, esténként, hétvégén olvasgatni, vagy egy szabadság után, ha nincs ideje egy-az egybe törölni, vagy olvasottnak jelölni.

Forrás: A cikk Lévai Richárd írása alapján készült (ITmegoldások.hu), annak szerkesztett kiadása.
***

Kapcsolódó cikkek: -Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Ha kérdése, véleménye, észrevétele van, netán szívesen megosztaná tapasztalatait másokkal is a témával kapcsolatban, kérjük, értelemszerűen töltse ki az alábbi űrlapot és küldje el szerkesztőségünkbe, vagy írjon nekünk az info@iot.hu email címre. Köszönjük!

Szerkesszük együtt! Amennyiben publikálni szeretne az Interaktív Oktatástechnika Portálon, kérjük olvassa el szerkesztőségi levelünket itt.

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: