Hírek - IKT hírek röviden

Biztos jön a fordított ÁFA a hazai IT szektorba

A korábban már többször emlegetett terveket erősítette meg a múlt hét végén Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFÜ) infokommunikációért felelős államtitkára, amikor az IVSZ MENTA 2013 konferencia második napján előadása részeként bejelentette, hogy a kormány arra készül, hogy az informatikai eszközök kiskereskedelmében is bevezeti az úgynevezett fordított áfát.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a nemzetgazdaság szempontjából fontos informatikai szektort érintő változtatásokat az iparági szereplőkkel folyó egyeztetések során alakították ki, és ennek egyik eleme, hogy a költségvetési bevételek növelése érdekében megfontolták és elfogadták azt a javaslatot, amelyik a fordított áfára vonatkozik. A hazai és az uniós egyeztetések, tárgyalások után úgy tűnik, hogy nem lesz elvi akadálya az intézkedés meghozatalának.

Az EU-s egyeztetésekre azért van szükség, mivel a fordított áfa az unióban csak kivételes esetekben, korlátozottan és időkorláthoz szabva alkalmazható csak.) A jóváhagyások és támogatói nyilatkozatok megszerzése után az államtitkárság a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen megkezdte a fordított áfa alkalmazása jogi kereteinek kidolgozását. A fordított áfa intézménye ugyan ideiglenesnek számít, de szakértői vélemények szerint igen jó eszköz mind a piac fehérítésére, a csalások visszaszorítására, mind a költségvetési bevételek növelésére.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: