IKT műhely - Facebook

Újra szabad a pálya Iránban a Facebook és a Twitter előtt

Az irániak számára ismét széles körben elérhetők a Facebook és a Twitter közösségi oldalak - jelentették hétfőn helyi felhasználók.

A The New York Times és a The Washington Post című amerikai lapok teheráni tudósítója egyaránt a Twitteren adta hírül, hogy hétfőn szabadon elérték a szolgáltatást.

Jillian York, a polgári szabadságjogokért kiálló, Electronic Frontier Foundation nevű szervezet nemzetközi véleményszabadsággal foglalkozó igazgatója arról számolt be, hogy számos közlés jutott el hozzá e két internetes felületen iráni civilektől, akik különböző internetszolgáltatókat használnak. Egyes weboldalak, így a National Iranian American Council (NIAC) is arról számoltak be, hogy feloldották blokkolásukat" - tette hozzá York, az amerikai iráni kapcsolatokat ápoló, washingtoni központú nonprofit szervezetet említve példaként.

Az iráni hatóságok 2009 nyarán kapcsolták le a Facebookot és a Twittert, amikor Mahmúd Ahmadinezsád akkori elnök vitatott újraválasztási győzelme tömeges tüntetéseket váltott ki, s a tiltakozásoknak a közösségi médiát használó szervezők adtak újabb és újabb lendületet. Az idén augusztus elején hivatalba lépett, centristák és reformisták által támogatott Haszan Róháni elnök kezdettől jelezte, hogy keményvonalas elődjétől eltérő utat választ.

Tovább a teljes cikkhez >>> hvg.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: