IKT műhely - Netbiztonság

Zsarol, és bármelyik fájlunkat titkosíthatja a Gpcoder.H trójai

A Gpcoder.H trójai titkosítja az általa megfertőzött számítógépeken tárolt fájlokat, majd pénzt követel az állományok helyreállításáért.

A Gpcoder.H trójai azon kártékony programok sorába tartozik, amelyek a felhasználók megzsarolásával próbálják pénzhez juttatni a terjesztőiket.

A Gpcoder ráadásul azon példányok számát gyarapítja, amelyek a háttérben komoly károkozásokra képesek. A trójai ugyanis a legnépszerűbb fájlformátumok szinte mindegyikének esetében képes elvégezni a nemkívánatos tevékenységét, ami ezúttal nem más, mint a fájltikosítás.

A károkozó ilyen módon használhatatlanná tudja tenni a dokumentumokat, az adatbázisokat, a táblázatokat, a képeket, a multimédiás állományokat, stb Az Isidor Biztonsági Központ jelentése szerint a Gpcoder.H egy teljes képernyős ablakban jeleníti meg a követeléseit, miközben zárolja a PC-t. Pontosabban csak azon funkciók használatát teszi lehetővé, amelyek a követeléseinek teljesítéséhez (például az online fizetéshez) szükségesek. A trójai a megjelenített üzenetében azt állítja, hogy a titkosításhoz használt kulcs egy távoli szerveren található, amelyről egy idő után törölni fogják azt.

Tovább a teljes cikkhez >>> biztonsagportal.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: