Hírek - IKT hírek röviden

Felesleges a 4K amikor már itt a 8K Ultra HD felbontás

Bár még a 4K×2K felbontású Ultra HD televíziókészülékek is nagyon újnak számítanak, s a gyártók csak mostanában kezdik piacra dobni első megfizethető árú tévéiket, a japán NHK máris (folyamatosan) a következő lépcsőfokon, a 8K×4K felbontású technológián gondolkodik – amiről nem először hallunk persze .

Felesleges a 4K amikor már itt a 8K Ultra HD felbontás

A jelenlegi Full HD-hez képest tizenhatszor nagyobb felbontású 8K Ultra HD tartalmak műholdas és földfelszíni sugárzásához az új HEVC tömörítést alkalmaznák, amely jóval hatékonyabb, mint a jelenlegi H.264-es szabvány (ezt jelenleg a Full HD műsorszórásban illetve a Bluray lemezeken használják, és elképzelhető, hogy a 4K közvetítéseknél is részben megmarad). Az NHK egyébként nem csupán hisz a 8K fejlesztésében, hanem felesleges pénzkidobásnak tartja a 4K-t, legalábbis erre utal, hogy a vállalat Full HD-ről közvetlenül a 8K-ra szeretne ugrani. Ez pénzügyi szempontokat nézve valóban hatékonyabbnak tűnik, de nagy kérdés, hogy hét éven keresztül hogyan fogják a PR-osok megmagyarázni a japán UHD tévé tulajdonosoknak, hogy miért nincs tartalom 4K felbontásban.

Az mindenesetre örömteli, hogy már a 8K Ultra HD tévék piaci megjelenése előtt tudható, lesz tartalom rá, ha más nem, a 2020-as Olimpia közvetítése Japánban. Ez máris jobb helyzet, mint a jelenleg csak próbálgatott 4K esetében (az Egyesült Királyságban nemrégiben próba közvetítést tartottak 4k felbontásban, de csak egy szűk körnek).

Tovább a teljes cikkhez >>> www.geeks.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: