Hírek - IKT hírek röviden

Öt éve még sokan azt gondolták, hogy a nyílt forráskódú mozgalom nem lesz képes fennmaradni az előállított szoftverekbe való befektetések arányos visszatérülése nélkül, légyen az szoftverkód vagy készpénz. Azóta azonban virágzásnak indult és kétségtelenül önfenntartóvá vált.
A nyílt forráskódú ökoszisztéma egészségének drámai javulása két fő forrásból fakad: elmozdult a sokkal megengedőbb Apache-stílusú licencelés felé, ami a Facebookhoz hasonló webcégek nyílt forráskódú hozzájárulásának növekedésével párosult. Mindkét tendenciát fokozott hangsúllyal a fejlesztői közösségek hajtották előre, és nem a pénz. Talán meglepő, de a nyílt forráskódú közösség nem elsősorban a pénzügyi fenntarthatóságra, hanem a fejlesztési fenntarthatóságra fókuszált, ami aztán több pénzt és jobb fenntarthatóságot eredményezett – legalább is erre jutott a Technology Innovation Management Review-nak nyilatkozó Matt Asay opensource-szakértő, a 10gen adatbáziscég stratégiáért felelős alelnöke. Ipi-Apache Ugyan a nyílt forráskódú szoftverek egy fontos hányada mindig úgy fog létrejönni, hogy nem áll mögötte mecenatúra, de hosszú távon fenntarthatatlan, ha a vállalatok ugyan örülnek a nyílt forráskódú megoldásoknak, s az elfogadásuk általánossá válik, de mégsem akarják elismerni a létrehozásukért kifejtett erőfeszítéseket. Tovább a teljes cikkhez >>> computerworld.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!
***Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor
 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: