Számítógépek - Laptop és PC

Az OLPC a gép következő generációján fejleszti a tervezett táblagépverzió felhasználói felületét.

Multi-touch érintőképernyővel szereli fel hordozható iskolai számítógépe következő generációját a százdolláros laptopot megálmodó OLPC alapítvány.

Érintőképernyőt kap a százdolláros laptop

A híradások szerint a várhatóan 2011-ben elkészülő XO-1.75 8,9 col átmérőjű, érintésérzékeny kijelzővel és ARM-architektúrára épülő processzorral lesz majd megvásárolható. Ez a generáció a már most elérhető XO-1.5-öt váltja majd, mely külsejében az eredeti dizájnt követi, de annál több memóriát és nagyobb teljesítményű, a tajvani VIA által gyártott processzort tartalmaz.

Az alapítvány szoftverfejlesztő csoportjának vezetője, Chris Ball a PC World-nek elmondta: az érintésérzékeny kijelzővel szerelt modellt fejlesztési platformnak is használják majd a jóval ambiciózusabb váltást jelentő XO-3-hoz, hogy mire az megjelenik – a tervek szerint 2012 elején –, készen legyenek az érintésvezérlést támogató alkalmazások és maga az interfész. A gép egyedi operációs rendszere változatlanul a Fedora Linuxra épül majd.

Mivel e gépeket elsősorban iskolai környezetbe szánják, magától értetődő az elmozdulás az egér- és billentyűzetmentes bevitel irányába, a XO-1.75 viszont még elérhető lesz egyszerű, nem multi-touch képernyővel is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható >>> itcafe.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: