Hírek - IKT hírek röviden

Három éven belül elkészülünk az automata pilótával, ami egy autó fedélzeti számítógépén futva átveszi a sofőrtől a vezetés feladatainak 90 százalékát – mondta Elon Musk, a Tesla Motors alapítója egy interjúban a Financial Timesnak. Az elektromos autóiról ismert cég ezzel olyan versenybe száll be, amiben jelenleg a Google vezet, és a világ összes nagy autógyára éppen megpróbál felzárkózni. A teljesen automata, önvezető autó kereskedelmi bevezetését óvatosan 10-15 év múlvára becsülik az elemzők, ehhez képest a Tesla hároméves terve az autopilótára igen merész.
Azt viszont már többször megtanulhatta a világ, hogy ha Musk mond valamit, azt akkor is érdemes komolyan venni, ha elsőre őrültségnek hangzik. Az automata autókkal kapcsolatban egyre kevésbé maga a technikai megvalósítás tűnik a legkomolyabb akadálynak. Három amerikai állam már a KRESZ-be is beleírta, hogy a robotautók kimehetnek a forgalomba, a Google önvezető kocsija pedig 500 ezer kilométert nyomott le a kaliforniai metropoliszok csúcsforgalmában (az egyetlen balesete akkor történt, amikor pont egy ember vezette). Viszont komoly jogi problémákat vethet fel az önvezető autó például a sok milliárd dolláros biztosítási bizniszben: kié a felelősség egy esetleges balesetben? Tovább a teljes cikkhez >>> index.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!
***Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor
 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: