IKT műhely - Netbiztonság

Az Olyx trójai legújabb variánsa a Mac OS X alapú számítógépeken nyit egy hátsó kaput, amivel megkönnyíti a támadók dolgát. Az Olyx.C trójai sok mindent tanult a Winows-os károkozóktól.
Tulajdonképpen ugyanolyan elvek mentén végzi a tevékenységét, mint azok a trójai programok, amelyek a Microsoft operációs rendszerét igen nagy számban ostromolják, és hátsó kapuk létesítésével teszik kiszolgáltatottá a számítógépeket. Az Isidor Biztonsági Központ tájékoztatója szerint az Olyx.C először felmásolja a kiszemelt rendszerre a saját állományait, majd gondoskodik arról, hogy a rendszer újraindítását követően automatikusan be tudjon töltődni. Amikor e kezdeti tevékenységeivel végez, akkor kapcsolódik egy távoli kiszolgálóhoz, és türelmesen várakozik a támadók parancsaira. Ezek egyebek mellett a következők lehetnek: - fájlok letöltése és futtatása - fájlok feltöltése - állományok létrehozása vagy törlése - rendszerinformációk összegyűjtése - távoli, parancssoros hozzáférés biztosítása. Amikor az Olyx.C trójai elindul, akkor az alábbi műveleteket hajtja végre: 1. Létrehozza a saját állományait a következő könyvtárba: /Library/Audio/Plug-Ins/Components/AudioService 2. Létrehozza az alábbi állományt annak érdekében, hogy a számítógép minden egyes újraindításakor automatikusan be tudjon töltődni a memóriába: /Library/LaunchAgents/com.apple.AudioService.plist 3. Csatlakozik egy előre meghatározott távoli szerverhez. Tovább a teljes cikkhez >>> biztonsagportal.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!
***Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor
 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: