IKT műhely - IKT az osztályomban

A Mars eddigi legnagyobb egybefüggő háromdimenziós térképe érhető el a Microsoft és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) virtuális obszervatóriuma, az ingyenesen hozzáférhető WorldWide Telescope szolgáltatás révén.
A 2008-ban indult szolgáltatásnak köszönhetően a felhasználók a földi és űrtávcsövek adatait felhasználva barangolhatják be a világegyetemet. Mostantól a Mars is böngészhető. A háromdimenziós térkép összeállításánál felhasználták a Mars Global Surveyor űrszonda által készített felvételek közül 74 ezret.

Az űrszonda 1997 szeptemberében állt a vörös bolygó körüli pályára, és tovább működött, mint bármely más, a Mars felderítésére szolgáló űreszköz: 2006 novemberében szüntette be működését, s ezalatt 240 ezer felvételt sugárzott a Földre.

Virtuális Mars-utazás 3D-ben

Felhasználták a "Marsi felderítő űrszonda" (Mars Reconnaissance Orbiter) nagyfelbontású képeket készítő HiRISE-kamerája (High Resolution Imaging Science Experiment) által küldött 13 ezer felvételt is. Minden egyes HiRISE-felvétel több mint egymilliárd pixeles. A szonda, amely 2006 márciusában ált pályára, az első két év során több adatot küldött a Marsról, mint az összes többi, a vörös bolygóhoz küldött űreszköz együttvéve.

Az interaktív felvételek és az új NASA-adatok révén az érdeklődők virtuálisan bebarangolhatják a vörös bolygót, és saját tudományos felfedezéseket is tehetnek. Tájékozódásukat "idegenvezetőként" a NASA két tudósa, James Garvin, a Goddard űrközpontja, valamint Carol Stroker, az Ames kutatóközpontja munkatársa segíti.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható >>> the-online.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: