Hírek - IKT hírek röviden

Google-elismerés a BME „Lendület Jövő Internet” kutatócsoportnak

A BME VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszék sajtóközleményben számolt be arról, hogy az MTA-BME „Lendület Jövő Internet” kutatócsoportja elnyerte a magas presztízsű Google Faculty Awardot olyan tömörítési eljárások kifejlesztésére, implementálására és alkalmazására, amelyek hatékonyan tömörítik az adatokat, de egyúttal lehetővé is teszik a tömörített adaton való műveletek gyors elvégzését is.

A kutatócsoport beszámolója szerint egyre népszerűbbek azok az új tömörítési módszerek, amelyek támogatják, hogy kitömörítés nélkül, közvetlenül a tömörített adatba lehessen gyorsan beleolvasni, vagy akár módosítani azon. Az így kapott kisebb méretű adatot fizikailag a processzorhoz közelebb tárolják, ami összességében nagyobb adathozzáférési sebességet eredményez.

Így az algoritmusok a tömörített adatstruktúrákon gyorsabban futhatnak le, mint a hagyományos, tömörítetlen adatokon. Korábban az MTA-BME Lendület Jövő Internet kutatócsoport már sikeresen demonstrálta, hogy az internet forgalomtovábbítási táblái hatékonyan tömöríthetőek.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: