Hírek - IKT hírek röviden

Első 3D-s lézertérkép a pisai ferde torony belsejéről

Egy ausztrál kutatócsoport kézi lézerszkennerrel készítette el a pisai ferde torony belsejének háromdimenziós térképét, ami egyszer akár a torony újjáépítését is segítheti. A Zebedee nevű, kézben hordozható, rugóra szerelt lézerszkennerrel ellátott műszert az ausztrál CSIRO kutatóintézet fejlesztette; a torony virtuális térképét a pisai Sant' Anna Egyetem szakértőivel közösen készítették el.

 

Első 3D-s lézertérkép a pisai ferde torony belsejéről

A Zebedee a felmérésre szánt helyen több millió pontos mérést végez, olyan sebességgel, ahogy az operátor végighalad a területen. Ezután egy speciális számítógépes program a lézer adataiból részletes, háromdimenziós térképet készít.

A torony szűk csigalépcsői és bonyolult építészeti kialakítása miatt az eddigi eljárásokkal nem lehetett a belső térképét elkészíteni, ám a Zebedee révén most a kutatók megalkothatták a teljes épület első, részletes, átfogó 3D-s térképét. Az új technológiát korábban bányák és régészeti leleteket rejtő barlangok felmérésére használták.

Tovább a teljes cikkhez >>> index.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: