IKT műhely - IKT az osztályomban

Animált GIF gyűjtemény: sok száz animált GIF könnyen megosztható módon

Az internet hőskorában, a kilencvenes évek közepén még az is szenzációszámba ment, ha egy weboldalon a színes betűk mellett pár normálisabb felbontású fotó is feltűnt.

Épp ezért egy ideig szenzációként ugrott rá mindenki az animált GIF-ekre.

Ezek a kis fájlok úgy kínáltak mozgóképes élményt, hogy nem kellee az akkor még szinte lehetetlenséggel egyenlő film-beillesztéssel bajlódni, ráadásul a korai, betárcsázós kapcsolatok gyenge sávszélessége sem forgott veszélyben. Persze akkoriban még kifejezetten butácska, pár gyenge minőségű képből összefércelt csodákkal találkozhattunk a kezdetleges weboldalakon, például ilyesmivel: Ahogy a sávszélesség nőtt és a webes technikák fejlődtek (például megjelentek a Flash animációk, majd a beilleszthető YouTube videók), úgy vált először ódivatúvá, majd köznevetség tárgyává az animgif.

Az elmúlt években azonban újra felfedezték ezt a formátumot, méghozzá épp a közösségi oldalak és mikroblogok felhasználói. Tumblr-en például a megosztott tartalmak között kétjegyű számú részesedést képviselnek az animgifek, és egyre több blogbejegyzés, vagy akár komoly írás használ fel pár jó helyre beszúrt, frappáns darabot. Ezeket a képfájlokat azonban nem egyszerű beszúrni csak úgy, bárhová.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.technet.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: