Hírek - IKT hírek röviden

Saját adattárolást akar Brazilia a kémbotrány miatt

A Brazíliában különösen nagy port felvert megfigyelési ügy következtében Dilma Rousseff elnök elrendelte, hogy az ország szakemberei tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az eddigieknél sokkal függetlenebbek legyenek az „USA-centrikus” internettől, mivel a jelenlegi állapotot nem tartják arra megfelelőnek, hogy az ország és a polgárok adatait meg tudják védeni az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szerveinek kémkedésétől.

A konkrét tervezett intézkedések között szerepel például, hogy a brazilok az adataikat helyben tárolják, a javaslat szerint minden külföldi céget köteleznének, hogy a szolgáltatásaikat igénybe vevő polgárok adatait Brazília területén lévő szervereken tárolják. A brazil posta pedig azt tervezi, hogy a Gmail és egyéb külföldi szolgáltatások kiváltására jövőre egy saját, titkosított leveleket kezelő e-mailszolgáltatást indítanak.

Az elnök még ennél is tovább menne: javaslata szerint mérsékelni kell az Egyesült Államok rendszerén átmenő brazil adatforgalmat is, ezért az ország közvetlen kábel-összeköttetést hozna léte Európával, illetve a latin-amerikai országokkal. Brazíliában azért ütöttek igazán nagyot az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok, mivel egy helyi tévétársaság ezekre alapozva bemutatta, hogy a National Security Agency (NSA) betört az állami olajcég, a Petrobras rendszerébe – habár az is kiderült, hogy a Facebook és a Google megfigyelésével az állampolgárok után is kémkedtek, az igazi, a felső vezetést is megrázó robbanást ez okozta.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: