Hírek - IKT hírek röviden

Nyomtatott áramkör nyomtatása papírlapra - Microsoft találmány

Steve Hodges, a Microsoft Research munkatársa a Tokiói Egyetem kutatócsoportjával kidolgozott egy módszert, amivel az elektromos áramköri lapok finom, ezüstös vonalait papírra nyomtathatja, ehhez pedig akár egy hagyományos tintasugaras nyomtató is elegendő, csupán a festékpatront kell ezüst nanorészecskéket tartalmazó tintával feltölteni. A japán csapatot vezető Yoshihiro Kawahara szerint ötletük tökéletes a hobbielektronika rajongói számára, akiknek áramköreik működésének kipróbálásához csupán ki kell nyomtatniuk egy darab papírra, a működésképtelen darabokat pedig egyszerűen eldobhatják.

Kawahara és Hodges szerint ötletük egy űrt tölt be a 3D nyomtatásban, amivel eddig csak a különböző szerkezetek borítását lehetett előállítani, a működésükhöz szükséges áramköröket azonban nem. A 3D nyomtatás elektromosság vezetésére alkalmas elemei mindeddig nem érték el azt a szintet, hogy a gyakorlatban is alkalmazhatók legyenek.

Egy nyomtatott áramköri lap megtervezése egyáltalán nem nevezhető triviálisnak. Annyian beszélnek arról, hogy 3D-ben kinyomtatnak egy iPhone-t, miközben a valóságban csak néhány alkatrészt tudnánk ezzel a módszerrel előállítani" - taglalta Mark Johnson, a londoni Bare Conductive alapítója, ami vezetőképes tintákat készít a hobbistáknak.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.sg.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: