IKT műhely - Facebook

Kik kérik a legtöbb személyes adatot a Facebooktól?

Málta és az Egyesült Államok vezetése a legkíváncsibb a Facebookon.

A Facebook közösségi oldal korábban publikált Global Government Requests Report című jelentése alapján készített interaktív online térkép megmutatja: a jelenlegi statisztikai adatok alapján mennyi idő múlva lesz egy százaléknál nagyobb a valószínűsége annak, hogy hírszerző szolgálatok vagy egyéb kormányzati szervek biztosan átvilágítsák egy adott ország felhasználója Facebook-oldalát - derül ki a The Atlantic című amerikai lapban megjelent kutatási eredményből.

A megkeresések gyakorisága alapján az első helyen Málta áll, ott 19 évnek, míg a sorban következő Egyesült Államokban már 51,5 évnek, Olaszországban 95 évnek, az Egyesült Királyságban 104 évnek, míg Indiában 151,5 évnek kellene eltelnie ahhoz, hogy valószínűvé váljon a kormányzati adatigénylés. Az Egyesült Államok hatóságai 2013 első felében például 11-12 ezer kérvényt nyújtottak be a Facebookhoz, ennek 79 százalékát a vonatkozó jogszabályok alapján a vállalat teljesítette.

A magyar hatóságok 24 felhasználóval kapcsolatban 25 megkereséssel fordultak a Facebookhoz az idei első fél évben, és 9 esetében kaptak választ. Az új-zélandi kutató interaktív térképe szerint így mintegy 4,2 millió Facebook-felhasználóval és a hatóságok kérelmeinek gyakoriságával számolva egy magyar felhasználónak 2469 évig nem kellene komolyan aggódnia Facebook-adatai biztonsága miatt.

Tovább a teljes cikkhez >>> computerworld.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: