Hírek - IKT hírek röviden

A Graphisoft sikertörténet

Négy darab Lisára írt programmal, és a ’84-es hannoveri CeBITen az előzetes terveit felrúgó Steve Jobs látogatásával kezdődött el a Graphisoft hőskora.

Bojár Gábor az oda-, és az onnan a világhírnévhez vezető útra pontosan emlékszik, de az első személyes találkozásra nem.

Azt túlizgulta. A szocialista Magyarország piacgazdaság elé emelt falának lebontásában kicsi, de fontos szerepet játszott a különböző zsebimport megoldások terjedése.

A hazai számítógép zsebimport úttörője, Bojár Gábor ötlete azon alapult, hogy Nyugatról a KGST-országokba nem exportálható, „COCOM-listás” termékeket hogyan lehet egyéni úton mégiscsak megszerezni. Magyar sajátosság vagy sem, az állami bizományi vállalat közbeiktatásával, lényegében becsempészte az első nyugati számítógépeket, köztük az akkori munkahelyének, a Geofizikai Intézetnek a „szükségleteit” is. Igaz, ez eleinte csak 64 KB-os HP asztali kalkulátorokra korlátozódott, és a 3D-s modellezéshez szükséges kapacitáséhséget ez épp csak csillapította, de Bojár szerint éppen az alapozta meg a későbbi sikert, hogy „másoknak nem volt muszáj ilyen piciben gondolkodniuk.

Tovább a teljes cikkhez >>> hvg.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: