Hírek - IKT hírek röviden

gordiuszi csomót kell átvágni a szerzői jogok védelmében

Az Európai Unió digitális menetrendjében már jó ideje téma a szerzői jogok szabályozásának reformja.

Egyrészt azért, mert a törvények még sok helyen nem alkalmazkodnak a megváltozott technológiai és társadalmi viszonyokhoz, másrészt azért, mivel a területért felelős alelnök, Neelie Kroes szilárd elhatározása, hogy e területen is egységesítésre van szükség, mégpedig úgy, hogy a szellemi tulajdonjogok birtokosai ne járjanak rosszul, kapják meg azt a megbecsülést, melyet alkotó munkájukért megérdemelnek, illetve biztosítsák a kreatív munka vonzerejét, másrészt viszont úgy, hogy figyelembe vegyék a 21. század kihívásait, a technológiai változásokat, az információkhoz való szabad hozzáférés jogát, és ennek érdekében felszámoljanak olyan feszültségeket, melyeket a korszerűtlen szabályozások, illetve az új évezred realitásai között jöttek létre.

Természeténél fogva lassú folyamatról van szó, melynek csak apró, de fontos lépése, hogy a jogi bizottság felkérésére Françoise Castex jelentést készített a magáncélú többszörözési jogdíjakról, e terület mai állapotáról. Annyit érdemes megjegyezni a szövegről, hogy az Európai Parlamentnek (EP) benyújtandó állásfoglalás-tervezetek alapját, gyakran változatlan formában, ezek a jelentések képezik.

Összességében nézve azt mondhatjuk, hogy olyan javaslatok kerültek elő, melyeknek a magyar szabályozás tökéletesen megfelel már ma is, sőt, de akad néhány olyan problematikus indítvány, melyről egészen biztosan lesznek még parázs viták.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: