IKT műhely - Netbiztonság

A Hormesu trójai a Mac OS X-re céoz

A Hormesu trójai a Mac OS X operációs rendszerekre épülő számítógépeken kémkedik a felhasználók bizalmas adatai után.

A Hormesu trójai egy régóta ismert kémkedési trükköt alkalmaz annak érdekében, hogy minél több bizalmas információt tudjon összegyűjteni. Ehhez nem tesz mást, mint folyamatosan naplózza a billentyűleütéseket, amivel a célját sok esetben el is éri. A Hormesu önmagában a billentyűzetfigyeléses trükkel még korántsem emelkedne ki a többi, hasonló képességű trójai közül.

A Hormesu trójai a Mac OS X-re céoz

Azonban az a tény, hogy mindezt Mac OS X alapú rendszerek esetében képes megvalósítani, már felhívja a figyelmet arra, hogy egy nem teljesen szokványos programról van szó. Az Isidor Biztonsági Központ tájékoztatójából kiderült, hogy a Hormesu az adatlopás mellett arra is alkalmas, hogy a Mac számítógépeken egy hátsó kaput nyisson, és azon keresztül fogadja a támadók parancsait, akik tulajdonképpen tetszőleges - Mac OS X alatt értelmezhető - utasítást kiadhatnak a trójai számára.

Ezáltal Mac alapú rendszerek felett vehetik át az irányítást, amelyekre fájlokat juttathatnak fel, vagy állományokat szivárogtathatnak ki azokról. Amikor a Hormesu trójai elindul, akkor az alábbi műveleteket hajtja végre: 1. Létrehozza a következő állományokat: /Contents/Resources/.launchd.app /Users/%UserName%/[alkalmazásnév]/config.dat %Home%/Library/log.log %Home%/Library/LaunchAgents 2. Egy domainlista alapján csatlakozik távoli kiszolgálókhoz.

Tovább a teljes cikkhez >>> biztonsagportal.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: