Hírek - IKT hírek röviden

Disconnect: anonim webkereső kis testi hibával

Chrome és Firefox böngészőkhöz érhető el a vállalat új beépülője.

Az internethasználat anonimizálásának egyik élharcosa a Disconnect névre hallgató vállalat, amely azonos nevű bővítményét feltelepítve a Chrome és Firefox böngészőket használók letilthatják a weboldalakba beágyazott, potenciálisan követésre alkalmas kódokat.

A tájékoztatás szerint a plugin kétezernél is több cég scriptjeit képes blokkolni, a lapok betöltését átlagosan 27 százalékkal gyorsítja fel. A készítők nem elégedtek meg ennyivel, a következő körben ma elérhetővé tették a fentebb említett böngészőkhöz készült Disconnect Search bővítményt, amellyel anonim módon lehet keresni a Google, Bing, Yahoo, Blekko és DuckDuckGo motorokkal.

A működési elv rendkívül egyszerű: a Disconnect saját szervereit proxyként használva küldi el a lekéréseket a keresőmotorok felé, így a portálok nem képesek beazonosítani az egyéni felhasználókat. A bővítmény egyetlen hátránya, hogy nem lehet átállítani az alapértelmezett lokalizációt, azaz például a Google-lel való kereséskor nem a magyar nyelvű találati oldal – és a vele járó országspecifikus eredmények – jelennek meg, hanem az amerikaiaknak vagy briteknek felszolgáltak.

Tovább a teljes cikkhez >>> pcworld.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: