Hírek - IKT hírek röviden

Stockholmban ma Svéd Királyi Tudományos Akadémián bejelentették, hogy az idei kémiai Nobel-díjat megosztva három amerikai tudósnak, Martin Karplusnak, Michael Levittnek és Arieh Warshelnek ítélték oda.

Emiatt még nem kellene a híradásnak egy IT-lap oldalán is szerepelnie, ám a kutatók azzal érdemelték ki a legnagyobb rangú, összesen 8 millió svéd koronával (272,3 millió forint) járó tudományos elismerést, hogy olyan számítógépes programok alapjait fejlesztették ki, melyek képesek komplex vegyi folyamatokat szimulálni, és a megalkotott szoftverek forradalmi változásokat hoztak többek között a gyógyszer- és a napenergia-kutatásban. Érdekesség, hogy mindhárom tudós kettős állampolgár: a Strasbourgi Egyetemen és a Harvardon kutató Karplus osztrák-amerikai, a Stanfordon oktató Levitt brit-amerikai, míg a Dél-Kaliforniai Egyetemen tanító Warshel izraeli-amerikai állampolgár.


[image: Nobel] Az akadémia indoklásában szerepel, hogy a kémiában a számítógép ma már ugyanolyan fontos eszköz, mint a kémcső, sőt a számítógépes modellezések elsőrangú fontosságúvá váltak.

A gyógyszergyártásban például a modellezés jelentősen megkönnyíti a várható hatások felmérését, bizonyos szempontokból pontosabb eredményeket adnak sokkal gyorsabban, mint az a hagyományos módszerekkel elérhető lenne.

De a digitalizáció kulcsfontosságú olyan területeken is, mint a napelemek vagy az autók katalizátorainak megtervezése.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerint a díjazott tudósok munkája úttörő volt a tekintetben, hogy bizonyították: a newtoni klasszikus fizika működhet az alapjaiban eltérő kvantumfizikával együtt.

Tovább a cikkhez >>> itcafe.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: