Hírek - IKT hírek röviden

Linux alapú lesz a gépkocsi szórakoztató-platform?

Az autógyártók tovább dolgoznak a járműveken belüli szórakoztató-központok (In-Vehicle Infotainment – IVI) fejlesztésén, illetve szabványosításán, és ez is fontos téma lesz az október végén Edinburghban tartandó nagy konferencián, a Linuxcon Europe-on.

Az IVI szerepe egyre fontosabbá válik az autókban, ez az a központ, amelyik a szórakoztató funkciókon kívül pl a telefonok kihangosításáért, valamint a navigációs rendszer menedzseléséért is felelős: a legtöbbjük érintőképernyős felülettel rendelkezik és hangra aktiválódik. A piac ugyanakkor korlátozott jelenleg, mivel az IVI-k képességei messze elmaradnak egy átlagos okostelefonétól, és ennek fő oka, hogy az autógyártók saját, harmadik felek által szállított szoftvereket használnak, így a rajtuk futó alkalmazások is egyediek.

Rudi Streif, az Linux Alapítvány Automotive Grade Linux munkacsoportjának vezetője elmondta a Computerworld nek adott interjújában, hogy a nagy cégektől hatalmas támogatásokat kap a közösség, így lehetséges egy nyílt és ingyenes platform kialakítása. Mindazonáltal eddig mindössze három autótípusban jelent meg Linux-alapú IVI: Cadillac Cue, Tesla Modell S elektromos autó, illetve a Toyota tervezi, hogy a 2014-es Lexus IS-ben ilyen rendszer lesz.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: