Hírek - IKT hírek röviden

Hogyan lehet 6, vagy akár 40 TB merevlemezt gyártani?

Aki elégedett azzal, hogy a számítógépében egy 1 TB-os merevlemez őrzi az adatokat, az képzelje el, hogy néhány év múlva ennek akár a negyvenszeresével gazdálkodhat.

Egy évvel ezelőtt jelentette be a TDK, hogy megnyitotta az utat a 6 TB-os (1 TB = 1024 GB) merevlemezek felé, miután a korábbiakhoz képest 50 százalékkal sikerült megnövelnie az adatsűrűséget, négyzetinchenként 1,5 TB-ra.

Ezt a masszív sűrűségnövekedést persze nem lehetett volna elérni a hagyományos adatrögzítési módszerekkel, ezért is vetették be a hővel támogatott mágneses rögzítést (HAMR, azaz heat-assisted magnetic recording). Ennek során lézerfénnyel kombinálják a mágneses adatrögzítést.

Az adatok felvitele előtt egy néhányszor tíz nanométer átmérőjű lézersugárral felmelegítik az adott lemezterületet, így az adatrögzítés már gyengébb mágneses tér mellett történhet. A kísérletek során az is kiderült, hogy az a bizonyos 6 TB messze nem jelenti a határt, és akár 40 TB is elérhető ilyen módszerrel.

Tovább a teljes cikkhez >>> hvg.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: