IKT műhely - IKT az osztályomban

World Puzzle: játék közben tanít földrajzot az új magyar szoftver
World Puzzle: játék közben tanít földrajzot az új magyar szoftver

Sikerrel debütált az Apple online boltjában a World Puzzle nevű hazai fejlesztésű szoftver, ami játékos formában segíti a földrajzi ismertek elsajátítását.

A puzzle alkalmazásban a földrészeket országokkal, az országokat megyékkel lehet kirakni, így például a gyerekek játék közben szerezhetnek valós, az iskolában is jól hasznosítható földrajzi ismereteket. A maga nemében egyedülállóan kiterjedt adatbázisra épülő játék iránt már Japánból, az Egyesült Államokból, Kuwaitból és Ausztráliából is érdeklődnek.

A magyar fejlesztők alapötlete egy olyan alkalmazás volt, amelyben a játék menetét a felhasználó alakíthatja ki, és nem a program „vezeti” a játékost. Közel egy éves fejlesztéssel hozták létre a valós földrajzi adatokon alapuló World Puzzle programot, amit elsősorban iPhone-on, és iPod Touch-on lehet használni.

World Puzzle: játék közben tanít földrajzot az új magyar szoftver

A szoftver kialakításkor a földrészek mellett 110 országot választottak ki népszerűség, és megyék száma alapján – fontos szempont volt, hogy a játék ne érjen véget túl hamar. Bár olyan túl könnyedén megoldható, de kihagyhatatlan 4-6 megyés országok is szerepelnek a játékban, mint Írország vagy az Egyesült Királyság, a 60-80 megyére  felosztott Törökország, Vietnam vagy Oroszország komplett befejezése több mint egy órát is igénybe vehet. A tesztek során játékot kisiskolások is azonnal önállóan tudták használni, és a visszakérdezések során sikerrel azonosították vaktérképen az országokat.  

„A fiatalok élete ma már a mobil telefon és a játék körül forog, amit sok szülőnek problémát okoz. De miért is ne lehetne ezt lehetőségként felfogva tanulásra felhasználni? Egyszerű, gyorsan átlátható, kisebbek számára is könnyen kezelhető programot készített háromfős fejlesztőcsapatunk, így a gyerek játék közben szerez földrajzi ismereteket.” – fogalmazott Bartos Péter, aki a játék tematikáját, és grafikai stílusát jegyzi.

Az alkalmazás három kísérletező magánember, Bartos Péter, Klár Gergely és Seres Bálint együttműködésének az eredménye: bár ez az első okostelefonra fejlesztett közös játékuk, már mindegyikük foglalkozott szoftverek létrehozásával. Az alkalmazás már angol, német, francia, spanyol, japán, és koreai nyelven is elérhető.

http://itunes.apple.com/hu/app/world-puzzle/id367337558?mt=8

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: