Hírek - IKT hírek röviden

Mi az a Big data? - Előadás Szegeden

A Big Data segítségével felépíthető okosabb városokról, illetve a mobil eszközök ebben játszott szerepéről tartott előadást az IBM szakembere Szegeden.

Idén fordult a kocka: már több gép rendelkezik mobil-előfizetéssel, mint amennyi ember: SIM kártya van a parkolóórákban, a villanyórában, de néhány városban már a parkolóhelyek szenzoraiban is.

Az adattermeléshez a gép-gép kommunikáción kívül nagyban hozzájárulnak az emberek is: az IBM tavalyi felmérése szerint a mobilosok 91 százaléka (!) tartja legfeljebb karnyújtásnyi távolságra magától mobilját a hét minden napján, a nap 24 órájában. Ennek köszönhető az az óriási információhalmaz, amit Big Datának nevezünk.

Az IBM becslése szerint ma ez napi szinten kb 2,5 exabit adatot jelent. A Wikibon piaci elemzése szerint a Big Data 2012-ben a világon 11,3 milliárd dollár forgalmat generált, ami 58%-os növekedést jelentett az előző évhez képest.

Tovább a teljes cikkhez >>> hvg.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: