IKT műhely - WEB2.0

A mikroblogok világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek: Kínában a fiatalok fele rendszeresen nyomon követi a mikroblog oldalakat, míg Latin-Amerikában 1 év alatt megháromszorozódott a Twitter felhasználók aránya.

Egy friss felmérés szerint a kínai fiatalok rajonganak a mikroblogokért. A megkérdezettek 94 százaléka szerint a mikrobogok megváltoztatták életüket. A válaszadók fele rendszeresen nyomon követi a mikroblogokat, amelyek tartalmát 74 százalékuk változatosnak találják és fontos hírforrásként kezelik. Ugyanakkor 70 százalékuk ellenőrzi a megjelenő bejegyzések igazságtartalmát, azaz óvatosan kezelik a mikroblogok hitelességét.

A kínai mikroblogok sikerére példa Wang Kai esete, aki a Zhogou várost sújtó augusztus 8-i hatalmas földcsuszamlások túlélőjeként vált fontos hírforrássá. A férfi mikroblogján keresztül számolt be a mentési munkákról, és a földcsuszamlást követő napon több mint 100 bejegyzést jegyzett arról, hogy mi folyik a városban - írja a ChinaDaily. A mikroblogot ebben az időszakban több mint 10 ezer ember követte nyomon. A követők között újságírók is voltak szép számmal, akik szerint a mikroblog úgy működött, mint egy igazi hírügynökség.

A legnagyobb mikroblog oldal, a Twitter népszerűsége is töretlen. A Comshore kutatása szerint 2010 júniusában megduplázódott a felhasználók száma az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb előretörés Latin-Amerikában tapasztalható, ahol háromszor annyian "csiripelnek ", mint tavaly.

A látogatók háromnegyede azonban még mindig Európából és Észak-Amerikából érkezik. Más a helyzet aszerint, hogy az internetezők hány százaléka csiripel rendszeresen. Itt Indonézia, Brazília és Venezuela vezet, ahol minden ötödik internetező egyben Twitter használó is. Venezuelában a sikerhez az is nagyban hozzájárult, hogy tavasszal az ország elnöke, Hugo Chavez is elkezdte használni a szolgáltatást. A világ internetezőinek jelenleg 7 százaléka twitterezik, Európában Hollandia vezet 18 százalékkal.

A magyarországi helyzetről a Yamm készített összefoglalót. A felmérés szerint egy év alatt hétszeresére nőtt a magyar csiripelők száma, és márciusi adatok szerint 35 ezren használják a szolgáltatást. A mikroblog szolgáltatás elsősorban Budapesten és a nagyobb megyeszékhelyeken népszerű.


A cikk teljes terjedelemben itt olvasható >>> sg.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: