Hírek - IKT hírek röviden

hogyan kémkednek a Google és Yahoo után?

Egy új dokumentum alapján az adatközpontok közti kommunikációt csapolják meg. Az NSA-botrány kipattanása óta rengeteg hiteles és kevésbé hiteles információ érkezett arról, hogy az amerikai hírszerzés milyen módon kémkedik a nagy internetes cégek felhasználói után, ám az érintett vállalatok továbbra is tagadják, hogy bírói végzés nélkül bármihez is hozzáférést adnának az ügynökségnek.

A The Washington Post tegnapi beszámolója alapján ettől függetlenül a MUSCULAR program keretében az NSA hozzáférhet nagy mennyiségű felhasználói adatukhoz, méghozzá az Edward Snowden által ellopott egyik dokumentum szerint a cégek tudta nélkül, lévén az ügynökség elméletileg képes volt megcsapolni a különféle szerverközpontjaik közt folyó kommunikációt. Az adatfolyamok itt titkosítatlanok, eltérően a felhasználó böngészője, továbbá a cégek publikus szerverei közti erősen kódolt információcserétől, bár a Yahoo esetében csak a jövő év elején válik automatikussá a HTTPS kapcsolat.

A most január elején készült prezentáció nyilvánosságra hozatala előtt a Post konzultált a Google néhány mérnökével, a fenti dia mosolygós arca kapcsán felmerült észrevételeik idézésétől inkább eltekintettek. A keresőcég hivatalos reakciója alapján már régóta tartottak az adatközpontjaik közti kémkedés lehetőségétől, noha a kérdéses kommunikáció saját tulajdonú optikai hálózaton folyik.

Tovább a teljes cikkhez >>> pcworld.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: