Hírek - IKT hírek röviden

DRM másolásvédelem készítése - van-e egyáltalán értelme (tanulmány)

Kizárólag a bestsellerek esetén nincs különbség az eladásokban. Újabb érdekes felmérésen kell átrágniuk magukat a digitális másolásvédelmi rendszereket remélhetően már nem csodafegyverként számon tartó jogvédőknek, ugyanis a Torontói Egyetem egyik kutatója szerint megéri DRM-mentesen árulni a zeneszámokat.

A hölgy arra volt kíváncsi, hogy másolásvédelemnek van-e hatása az eladásokra, amelyhez az EMI, Sony, Universal és Warner kiadók gondozásában megjelent anyagok adatait használta fel. Laurina Zhang 634 előadó 5864 albumának eladásait elemezve arra a következtetésre jutott, hogy a vizsgált albumok másolásvédelem nélküli elérhetővé tétele összességében 10 százalékkal növelte az eladásaikat.

Érdekes módon a legjobban fogyó albumoknál nem volt különbség az eladások terén, viszont a régebbi albumoknál 41 százalékos volt a plusz, míg az „ismeretlen” előadók albumai 30 százalékkal fogytak jobban DRM nélkül. Zhang megállapítása szerint a 30 százalékos növekedés hátterében valószínűleg a zenék jobb felfedezhetősége áll; adatai alapján a másolásvédelem kikukázása a fogyasztók és kiadók számára egyaránt előnyös.

Tovább a teljes cikkhez >>> pcworld.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: