Számítógépek - Okostelefonok

okostelefon akkumulátor élettartam - az Li/S akkumulátoroké a jövő

A manapság oly divatos „papírvékony” okostelefonok legnagyobb problémája, hogy a méretes kijelzők és bivalyerős processzorok növekvő energiaigényével egyszerűen nem tudnak lépést tartani az egyre kisebb helyre zsúfolt akkumulátorok.

A kutatók persze mindent megtesznek a hagyományos Li-ion cellák kapacitásának és élettartamának növelésére, ám ennek ellenére a csúcsmobilok jelentős terhelés mellett egyetlen napot sem bírnak ki egy felötléssel. A Li/S (lítium-kén) akkumulátorok jóval magasabb energiasűrűsége már régóta ismert, ám az alacsony élettartama és kis terhelhetősége miatt ezidáig nem jutottak komolyabb szerephez.

Elton Cairn, a Berkeley Lab kutatója azonban nemrég komoly áttörésről számolt be csapatával, ugyanis cetil-trimetil-ammónium-bromid és kén-grafén-oxid nanokompozit katód bevetésével egy olyan cellát állítottak elő, mely nem csak nagy áram leadására képes, de az 500 W/kg energiasűrűsége a hagyományos Li-ion celláknál két és félszer magasabb. A Li/S akkumulátorok új generációja 1500 teljes feltöltés és kisütési ciklus után is képes megőrizni az eredeti kapacitás 96,3 százalékát, mely a jelenlegi legfejlettebb akkumulátorok képességein is messze túlmutat.

Tovább a teljes cikkhez >>> mobilarena.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: