Közösség - Események

Színpadon a Természettudomány - A Cisco-Intel-Microsoft összefogás a természettudományos tantárgyakértSzínpadon a Természettudomány - A Cisco-Intel-Microsoft összefogás a természettudományos tantárgyakért

A természettudományok iskolai tanításának válsága világméretű probléma, amelyre már jónéhány éve ráébredtek azok az intézmények, ahol a műszaki-tudományos szakemberek utánpótlása miatt aggódnak.

Prof. Pálinkás József, akadémikus, az MTA elnöke fővédnökségével az elmúlt hét végén tartották meg a Csodák PalotájábanSzínpadon a Természettudomány fesztivál záróeseményét, ahol eldőlt az is, hogy mely pályázatok kaptak jogot a 2011-es nemzetközi Science on Stage fesztiválon való részvételre...

A Science on Stage története

Először a fizikusok léptek. A fizika tanításának érdekesebbé tétele, a közoktatásban résztvevő pedagógusok eszmecseréje, a legjobb módszerek minél szélesebb körben való elterjesztése érdekében rendezték meg 2000-ben az első Physics on Stage fesztivált a svájci-francia határon fekvő CERN kutatóintézet területén.

Az első ilyen fesztivál nagy sikere után továbbiak jöttek, majd néhány évvel később a tematikát kiterjesztették a többi természettudományra is: létrejöttek a Science on Stage fesztiválok. Ezeken a fesztiválokon a magyar tanárok nagyon sikeresen szerepeltek, több díjat is hazahoztunk. A fesztiválokra előkészítő hazai válogatókat az Eötvös Loránd Fizikai Társulat szervezte.

Az EU FP6 Keretprogram befejeződése után ezeknek a fesztiváloknak megszűnt az EU-s támogatása, és ez a hasznos kezdeményezés kihalni látszott. 2008-ban azonban a németek – a német acélipar támogatásával – ismét rendeztek egy ilyen fesztivált Berlinben, majd a legtöbb európai ország részvételével megalakították a Science on Stage Europe szervezetet. Ennek az egyedüli feladata a Science on Stage konferenciák/fesztiválok további megszervezése. A korábbi munkánk nagy elismerése, hogy az öttagú Executive Committee tagjai közé beválasztották Kovách Ádám debreceni fizikust.

A következő nemzetközi fesztivál helyszínére 4 pályázat érkezett, ezekből Koppenhága került ki győztesen. Ők rendezik 2011 áprilisában a következő fesztivált.

Színpadon a Természettudomány - Magyarország 2010 

Pályázhatott minden fizika, kémia, biológia-szakos tanár vagy tanító. Pályázhattak a határon túli, magyar nyelven természettudományt tanító tanárok is, ha a saját országuk nem indít csapatot a 2011-es koppenhágai Science on Stage-re. (A csapatot indító országok listáját lásd itt.)

A 'Cisco-Intel-Microsoft összefogás a természettudományos tantárgyakért' idén a rendezvény egyik főtámogatója volt.

Eredmények, díjazottak

FŐDÍJAK

A zsűri döntése értelmében az alábbi pályázatok kaptak jogot a 2011. április 16-19 között Koppenhágában megrendezett nemzetközi Science on Stage fesztiválon való részvételre. A nyertes kilenc pályázat között a zsűri további sorrendet nem állapított meg.

A nyertes pályázatok egy-egy tagját a dán Oktatási Minisztérium vendégül látja (szállás és tartózkodási költség). Ahol több személy vesz részt egy bemutatóban, a többi személy tartózkodási költségét más forrásokból kell előteremteni. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának Oktatási Államtitkárságától ígéretet kaptunk arra, hogy a magyar delegáció utazási költségét a lehetőségek szerint beépíti a 2011. évi költségvetésébe.

A fődíjak nyertesei névsorban:
 • Jendrék Miklós: Látható hangok, hallható fények

 • Kirsch Éva dr.: Atomi életképek (színdarab diákokkal)

 • Lang Ágota: LEGO robotok fizikaórán

 • Márki-Zay János dr. : Meghökkentő kísérletek (egyszerű eszközökkel)

 • Murányi Zoltán dr, Vida József dr. : SURVIVOR A túlélés kémikus-fizikus eszközei

 • Piláth Károly dr.: Játék a Wiimote kontrollerrel

 • Sebestyén Zoltán: Nem élhetek kísérletek nélkül

 • SEK óvoda, általános iskola és gimnázium: ALICE Kémiaországban (színdarab diákokkal)

 • Szórád Endre: A gyulladási hőmérséklet szerepének szemléltetése

KÜLÖNDÍJAK
 • Kirsch Éva dr.: Atomi életképek (színdarab diákokkal) című produkciója a legjobb fizika témájú előadásnak járó különdíjat (150 eFt nettó összeg) kapta, amelyet a Paksi Atomerőmű ZRt. ajánlott fel.

 • Murányi Zoltán dr, Vida József dr. : SURVIVOR A túlélés kémikus-fizikus eszközei című előadása a leginnovatívabb kémia tanárnak járó különdíjat (150 eFt nettó összeg) kapta, amelyet a Richter Gedeon NyRt ajánlott fel.

A fesztivál egyes előadásairól részletes beszámolót Nádori Gergely szervezőbizottsági tag blogján itt olvashatnak.

Az eseményről készült fényképek hamarosan elérhetők lesznek a “Fényképek” menüpont alatt lévő galériában, valamint a Magyar Tudományos Akadémia honlapján is.

További információ itt >>> Színpadon a természettudomány

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: