IKT műhely - WEB2.0

Szakértők által készített wiki: Stanford Encyclopedia of Philosophy Szakértők által készített wiki: Stanford Encyclopedia of Philosophy

A filozófia dinamikus szakterület - ha eddig nem gondoltuk volna. Az egyes országokban különféleképpen értelmezik az eutanáziát, új felfedezések vannak a logikában, megjelennek új politikai elméletek is. Kutatások folynak élet és halál viszonyáról - mondja Edward Zalta, a Stanford Encyclopedia of Philosophy főszerkesztője.

S akkor még nem is beszélt a sertés- vagy majomszív emberbe ültetése körüli etikai megfontolásokról. A wiki alapú enciklopédia szerkesztése közben lépést tartunk a szakma fejlődésével. Elvileg bárki beleírhat a szövegbe, ám a világ 120 vezető filozófusa bírálja felül a szövegeket a Stanford projektjében. A tanácsadó testületet az egyetem Filozófiai Kara adja. Minden szöveg többszöri felülbírálaton meg keresztül.

A főszerkesztő megjegyzi: a Wikipedia cikkei nemigen használhatók klikkelések sorozata nélkül. Klikkelés nélkül szinte lehetetlen végigolvasni egy szócikket, a bejegyzések nem állnak meg magukban. A mi munkánk viszont autoratív. Az ő modelljük nemigen működik a kutatói világban. Itt, ha fiatal kutatóként fél évet töltesz azzal, hogy írsz egy nagyszerű cikket Aquinói Tamásról, nem közlöd olyan helyen, ahol bárki pillanatokon belül megváltoztathatja.

Mindkét kezdeményezés külön ethosszal bír. A Wikipedia a működő demokrácia internetes verziója. A Stanford Encyclopedia of Philosophy pedig egy légies akadémia.

S hogy miért van szükség rá? Mert a Routedge Enciklopédiát túl költségesnek találják a használók, ezért az sok érdeklődőhöz egyszerűen nem jut el. - Csodálkozom, hogy más tudományterület nem készítette el saját wiki-rendszerét - mondja Zalta. (ref.: MG)

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható kithirlevel.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: