IKT műhely - Internetről általában

Sok évezreddel azután, hogy az akkád anyanyelvűek eltűntek a Föld színéről, az ősi Gilgames-eposz és Hammurapi nyelve új életre kelt egy internetes hangarchívumnak köszönhetően.

Martin Worthington, a Cambridge-i Egyetem ókortudósa, a babiloni és az asszír grammatika neves szakértője barátai és kollégái közreműködésével indította a projektet. Ennek keretében hangfelvételeket készítenek - a közreműködők eredeti nyelven olvassák fel a babiloni verseket, mítoszokat és más szövegeket. Ezzel a szakemberek segítséget kívánnak nyújtani a kutatóknak, ahogy a laikusoknak, hogy megismerjék, miként is hangozhatott ez az ókori közel-keleti nyelv.

S hogy miért kell egy ilyen hangarchívum? Martin Worthington szerint sokszor kérdezik tőle, hogy hogyan beszéltek a babiloniak, s hogy hogyan lehet megállapítani egy nyelv hangzását sok évezreddel annak kihalása után. Mint mondja, a weboldal segít megválaszolni ezt a kérdést, s a honlap az i.e. 2. évezredbe repíti vissza látogatóit.

A babiloni az akkád nyelv két változatának egyike, a másik az asszír. Az akkád a Közel-Kelet diplomáciai nyelve volt, használata az i.e. 8. században kezdett el csökkenni. Az utolsó akkád nyelvű ékírásos dokumentum az i.sz. 1. századból származik.

Az ingyenes hangarchívum a www.speechisfire.com címen érhető el.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható >>> mult-kor.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: