IKT műhely - Zöld IKT

E-Hulladék Problémára Kezdeményezés - lassan belefulladunk az e-hulladékba

Az ENSZ, a különböző kormányok és szakértők által közösen életre hívott Solving the E-Waste Problem (StEP) Initiative első beszámolója alapján 2017-re 33 százalékkal nő az úgynevezett E-Hulladék mennyisége.

Ahogy fejlődnek az elektronikus eszközök, melyek már a mindennapjaink részeit képezik (tévék, hűtők, monitorok, mobilok stb.) egyre több úgynevezett E-Hulladékot (elektronikai hulladék) termel a világ lakossága. 2012-ben 54 millió tonnát termeltünk, ami annyit jelent, hogy a világ lakosságának minden egyes tagja átlagosan 20 kilót tett hozzá az egészhez.

Ez egyre nagyobb gondot jelent, hiszen egy darabig még lehet a fejlettebb országokban feltermelt még használható, de a tulajdonosa által már nem kívánatos eszközöket fejletlenebb országokba exportálni (a tévéket és monitorokat például Mexikóba szállítják), de a hely véges és éppen ezért az ENSZ különböző szervezetei, a világ csaknem összes kormánya és tudományos szervezetek létrehozták a Solving the E-Waste Problem (StEP) Initiative (Megoldás az E-Hulladék Problémára Kezdeményezés) projektet, melynek berkeiben már meg is jelentek az első eredmények. A StEP az alapító szervezetek adataira hivatkozva megállapította, hogy 2017-re 33 százalékkal nő majd az E-Hulladék mennyisége (72 millió tonna lesz) és eme "robbanásban" az Egyesült Államok és Kína járnak majd az élen.

Tovább a teljes cikkhez >>> sg.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: