IKT műhely - Internetről általában

Miért hiszi Kaszperszkij, hogy meg fog szűnni az internet a mai formájában?

A világ egyik vezető biztonsági cégének, a Kasperskynek alapítója és tulajdonosa, a vitathatatlan szaktekintélynek számító Jevgenyij Kaszperszkij mindig is kiváló érzékkel nyúlt a marketinghez, és ezt az utóbbi hetekben is tapasztalhatjuk, mivel már alig van olyan nap, amikor ne látna napot a megfigyelési botrány következményeit elemző írása, megszólalása.

Kaszperszkij nem túl eredeti, de részletességét és erejét tekintve kiemelkedő fő mondandója: az Edward Snowden által megindított folyamat csak ráerősített korábbi biztonsági félelmekre, és ezek most értek el egy olyan pontot, amikor minőségi változást hozhatnak az internet működtetésében. A szakember legnagyobb félelme: a kibertámadásoktól és a kiberbűnözéstől egyre inkább tartó államok és vállalatok olyan mértékű szigorításokat fognak bevezetni, amelyik széttöri a jelenlegi internet egységes, globális keretét, és a veszélyektől való félelmek megindítják a világháló szegmentálódását.

Ez viszont a mindeddig töretlen fejlődést jelentős mértékben visszafoghatja, mondja Kaszperszkij, mivel a napjainkig a globális keretekhez szabott fejlesztések lelassulhatnak, a bizalmatlanság miatt megtorpanhatnak, és ezzel párhuzamosan a rendelkezésre álló erőforrások mennyisége is lecsökkenhet. A cégvezető egy szemléletes példát használ erre: az érzékeny adatok elvesztésétől, illetéktelenek kezébe kerülésétől rettegő kormányzatok és cégek akár vissza is térhetnek a papíralapú adatkezeléshez, mivel ezt kontrollálhatóbbnak tartják.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: