Hírek - IKT hírek röviden

Tömörített adatforgalommal spórol az új Opera technológia

Az okostelefonok rohamos terjedésével egyre több előfizető szembesül a készülékek használata során azzal, hogy a díjcsomagokban foglalt adatforgalmi keret a használati szokások és adott esetben a mobil típusától függően a vártnál jóval hamarabb kimerül.

Az eddig elsősorban böngészőkben és böngészőtechnológiákban utazó norvég Opera Software egy olyan megoldáson dolgozik, mely megpróbál enyhíteni ezen a problémán. Az Opera Maxnak keresztelt új, androidos alkalmazás úgy próbál az adatmennyiségen spórolni, hogy a telefon adatforgalmát az Opera saját VPN-csatornáira irányítja át, az adatfolyamot pedig a cég szerverparkja az állományok típusától függően különböző mértékben tömöríti.

Az alkalmazás elviekben minden adatcsomagot tömörít, amit HTTP protokollon keresztül forgalmaz a telefon, a weboldalak mellett akár különféle médiatartalmak és e-mail üzenetek küldésén és fogadásán is lehet spórolni - bár azt, hogy mennyit, egyelőre nagyságrendileg sem mondja meg az Opera. A cég a biztonságos adatkezelés kapcsán felhívja a figyelmet, hogy a különféle titkosított protokollokon keresztül küldött és fogadott adatok eleve nem jutnak el a cég szervereire (így azokat értelemszerűen nem is tömöríti az Opera Max), emellett az Opera az adatokat nem analizálja, csupán az adatmennyiséget méri.

Tovább a teljes cikkhez >>> hwsw.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: