Tananyag - e-Könyvtár

Digitális könyvtár- Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
Hamarosan elérhetővé válik az Európai Digitális Könyvtár

A könyvekben, zenei alkotásokban, festményekben, fényképeken és filmeken őrzött sokszínű európai kultúra nemsokára mindenki számára elérhető lesz egyetlen internetes portálon keresztül...

Az Európai Digitális Könyvtár idén ősztől várhatóan már nem csak álom lesz.

Az Európai Bizottság a 2009–2010-es időszakban a maga részéről 120 millió euróval járul hozzá az európai kulturális örökség online elérhetőségének javításához.

„Az Európai Digitális Könyvtár gyors és egyszerű hozzáférést nyújt az érdeklődők számára az európai könyvekhez és művészeti alkotásokhoz, akár otthon tartózkodnak, akár külföldön.

Így például a cseh diákok kedvükre böngészhetnek a British Library anyagai között anélkül, hogy ezért Londonba kellene utazniuk, az ír műkedvelők pedig a Louvre előtti sorban állást elkerülve csodálhatják meg a Mona Lisát – mondta Viviane Reding, az EU információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosa.

Ugyanakkor, bár a tagállamok jelentős előrelépéseket tettek a kulturális tartalmak internetes elérhetősége terén, mind a köz-, mind a magánszféra részéről több befektetésre lesz szükség a digitalizálás ütemének felgyorsításához.

Szeretném, ha az Europeana névre keresztelt, tartalomban gazdag Európai Digitális Könyvtár az év vége előtt megnyílhatna a közönség előtt.”

Egyes tagállamok máris példaértékű intézkedéseket tettek a kulturális gyűjtemények digitalizálásának fellendítésére.

Szlovéniában 2007-ben a köz- és magánszektor együttműködéséről szóló törvényt fogadtak el, amely új lehetőségeket teremt a magáncégek számára a közintézményekben folyó digitalizálási projektekben való részvételre.

Szlovákiában egy régi katonai létesítményt alakítottak át, amelyben most lapozórobotok alkalmazásával nagyszabású digitalizáló munka folyik.

Finnország, Szlovákia és Litvánia az európai strukturális alapokon keresztül egészíti ki a digitalizálásra rendelkezésre álló forrásait.

A Bizottság értékeléséből azonban az is kitűnik, hogy sok esetben a digitalizálás művelete és a digitalizált művek online elérhetővé tétele nem jár együtt.

Négy, digitális anyagokat őrző német múzeum közül például csak egy tette azokat elérhetővé, a lengyel archívumokban digitalizált anyagoknak pedig csupán 1%-a érhető el online.

A Digitális Világkönyvtárról bővebben: >>>

Az Európai Könyvtárról bővebben: >>>

***

Kapcsolódó cikkek: -


Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Ha kérdése, véleménye, észrevétele van, netán szívesen megosztaná tapasztalatait másokkal is a témával kapcsolatban, kérjük, értelemszerűen töltse ki az alábbi űrlapot és küldje el szerkesztőségünkbe, vagy írjon nekünk az info@iot.hu email címre. Köszönjük!

Szerkesszük együtt! Amennyiben publikálni szeretne az Interaktív Oktatástechnika Portálon, kérjük olvassa el szerkesztőségi levelünket.

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: