Hírek - IKT hírek röviden

Spanyolpézbüntetés a Googlenek

A keresőcég nem nyújt elégséges adatkezelési tájékoztatást a felhasználói számára. Ugyan a Google viszonylag közérthető nyelven képes elmagyarázni a szolgáltatásainak használati feltételeit, azonban úgy tűnik időnként a vállalat szerződései szimplán felelnek meg a hatályos törvényeknek.

Csütörtökön a Spanyol Adatvédelmi Ügynökség emiatt a maximálisan kiszabható 900 ezer eurós bírság megfizetésére kötelezte a vállalatot. A spanyol hatóságnak három problémája akadt: egyrészt a vállalat nem tájékoztatja megfelelően az ügyfeleit a tőlük begyűjtött információk jellegéről, másrészt nem tudni ezeket pontosan milyen célokra használja fel, harmadrészt pedig a különböző szolgáltatásai által összegyűjtött felhasználói adatok összefésülése sem fér össze a vonatkozó helyi törvényekkel.

A bírság kiszabásakor sokat nyomott a latban, hogy a Google még a szolgáltatásait konkrétan nem használókról is komoly mennyiségű információt gyűjt be, lévén a legtöbb webhely használ tőlük származó hirdetési és / vagy statisztikai megoldást. A vizsgálat egy adatvédelemmel foglalkozó független francia szervezet tájékoztatására indult el, ráadásul a spanyol illetékeseken kívül az olasz, német, francia, brit és holland adatvédelmi hatóságokhoz is eljuttatta a keresőcég praktikáival kapcsolatos aggályait a CNIL. A forrónak tűnő helyzet ellenére a Google érdemben egyelőre nem kíván változtatni a kritizált rendszereinek működésén, noha a vállalat hivatalos álláspontja szerint kész bármikor együttműködni a hatóságokkal az efféle problémák rendezése érdekében. (Forrás: The Verge)

Tovább a teljes cikkhez >>> pcworld.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: