Hírek - IKT hírek röviden

Hihetetlenül egyensúlyozik a svédek robotkockája a Cubli

Az önmagát összerakó, kockákból álló robot után itt a Cubli, a svédek fémkockája, ami páratlan egyensúlyozási képességgel rendelkezik.

A Zürichi Állami Technológiai Intézet 15 centiméter oldalszélességű alkotása három, az egyensúlyozást segítő kerékkel rendelkezik, melyeket a megfelelő sebességgel és irányba forgatva a kocka nem csak hogy megmozdulni képes, de akár az élén, sőt, egyik sarkán is megáll. A bámulatos egyensúlyozásban persze egy rakás szenzor és egy fejlett központi egység segíti, mely rendkívül gyorsan számolja ki a kerekeknek szükséges fordulatszámot és irányt ahhoz, hogy a kocka még akkor is megálljon, ha épp mozgatjuk alatt a talajt.

A kocka amellett hogy látványos és szórakoztató, tökéletes alapot nyújt a későbbiekben egy-egy bolygó felszíni vizsgálatára is, hisz némi továbbfejlesztéssel ezzel az erő-ellenerő elven alapuló mozgással akár ugrani is képes lehet az egység, ami nagyban megkönnyítené ismeretlen terep felfedezését.

Tovább a teljes cikkhez >>> tech2.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: