Hírek - IKT hírek röviden

Így működik a Cubli, a csodakocka

A Rubik Ernő által 1974-ben feltalált Rubik-kocka, vagy más néven Bűvös-kocka egy olyan logikai játék, mely az elmúlt évtizedekben emberek millióinak kezét és agytekervényeit mozgatta meg igen sikeresen.

A zürichi fejlesztők által most bejelentett Cubli ugyan nem sok agymunkát követel meg az embertől, az viszont jól látszik, hogy igen komoly fejlesztői munka rejlik benne. A Cubli nem más, mint egy 15x15x15 centiméteres méretekkel rendelkező high-tech kocka, melyben van néhány elektromotor, néhány processzor és néhány szenzor.

Ezeknek az alkatrészeknek az összehangolásával sikerült egy olyan intelligens kockát készíteni, mely simán magától megáll az egyik sarkán, vagy az egyik oldalán, és akkor sem billen ki az egyensúlyából, ha egy kicsit meglökjük a kezünkkel, vagy például megdöntjük azt felületet, melyen áll. Ha esetleg ez sem lenne elegendő, a kocka még forogni és mozogni is képes, mint ahogy az az alábbi demóvideón is jól látható.

Tovább a teljes cikkhez >>> technet.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: