IKT műhely - WEB2.0

Közzösségi könyvjelzők - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt - ESZKÖZ - TANANYAG - KÉPZÉS - KÖZÖSSÉG - MŰHELY - INTERAKTÍV NAPTÁR és KATALÓGUSOK - Minden, amit az interaktív oktatástechnikáról tudni kell.
Közösségi könyvjelzők és a Nagy Cimkefelhő

Aki rendszeresen használja a netet, bizonyára használt már "könyvjelzőket" is, azaz megjegyzett a gépén olyan weboldalakt, ahova később vissza akart térni. A WEB2 világában lehetőség van arra is, hogy megjelölt oldalainkat megosszuk másokkal is, sőt közösen gyarapítsuk linktárunkat...

A ‘del.icio.us‘ hivatalos meghatározása szerint egy ’social bookmarking service’, azaz körül-belül ‘közösségi könyvjelző szolgáltatás’. A lényege voltaképp igen egyszerű. Mindannyian (vagy legtöbben) használtuk már a böngészőnkben (browser) elhelyezett ‘könyvjelző’ (bookmark) funkciót, hogy gyakorta látogatott weboldalak címét rögzítsük, így azok egyetlen kattintással elérhetővé válnak.

Nem kell többé fejben tartanunk az elérési útvonalat és nem kell többé a böngésző címsorába való begépeléssel bajlódnunk.

Nagyon hasznos funkció, ám van egy nagy hátránya is: eképp elmentett könyvjelzőinkhez kizárólag arról a gépről férhetünk hozzá, amin azok elmentésre kerültek.

Azaz ha másik számítógépről dolgozunk, avagy egy totális rendszer-összeomlás után helyreállítjuk a gépet, akkor távoli (vagy hajdani) könyvjelzőinknek az ég világon semmi hasznát nem vesszük.

A del.icio.us pontosan ezeket a problémákat hidalja át, úgy, hogy ezeket a könyvjelzőket online elérhetően tárolja, így remélhetőleg egy atomkatatsztrófa kivételével azok bármikor és bárhonnan hozzáférhetőek.

A del.icio.us használata egyébként mesésen egyszerű.

A címkézés (tagging), lehetővé teszi, hogy fogalmakat több szempontból egyszerre osztályozzunk.

A hagyományos, kategóriákon alapuló osztályozási rendszerekben az osztályozni kívánt dolgokat fő kategóriákra osztják, ezeket kategóriákra, és így tovább.

Minden dolog egyszerre csak egy kategóriában lehet (ilyen például a könyvtári Egyetemes tizedes osztályozás: Egy könyv nem lehet egyszerre a Vallás és a Filozófia kategóriában, mert minden kategóriához más könyvespolcok vannak rendelve).

Ez kategorizálás feltételezi, hogy van egy, a témához nagyon jól értő szakember, aki a legjobb kategóriába teszi az adott dolgot.

A címkézés esetén a felhasználó a dologhoz hozzárendel egy vagy több címkét, ez bárkinek, bármilyen (akár egy másik címkének ellentmondó) címke fölrakását lehetővé teszi ugyanarra a dologra.

A szakértők hozzáértését felváltja a tömegek bölcsessége.


Olyan területeken, ahol sok amatőr alkotó van, megváltozik a profik szerepe, igénybe vehetik a sok, egyenként szerényebb képességekkel rendelkező amatőr erőforrásait is. (Például újságírók hagyatkozhatnak amatőr bloggerek véleményére és információira, szakcsillagászok igénybe vehetik amatőrcsillagászok megfigyeléseit.)

Forrás: A cikk Lévai Richárd írása alapján készült (ITmegoldások.hu), annak szerkesztett kiadása.
***

Kapcsolódó cikkek: -

Vissza >>>

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Ha kérdése, véleménye, észrevétele van, netán szívesen megosztaná tapasztalatait másokkal is a témával kapcsolatban, kérjük, értelemszerűen töltse ki az alábbi űrlapot és küldje el szerkesztőségünkbe, vagy írjon nekünk az info@iot.hu email címre. Köszönjük!

Szerkesszük együtt! Amennyiben publikálni szeretne az Interaktív Oktatástechnika Portálon, kérjük olvassa el szerkesztőségi levelünket.

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: