Hírek - IKT hírek röviden

Nem szemfényvesztés! Forradalmi nyomozási módszer a krimnalisztikában!?

A Helyszínelők sorozatcsalád mindig is jócskán tartalmazott tudományos fantasztikumba illő elemeket, melyek közül az egyik legmókásabbnak az a bravúr számított, amikor egy egyszerű kompakt digitális fényképezőgéppel készített fotóról nagyították fel a fénykép egyik szereplőjének pupilláját, hogy annak tükröződéséből újabb részleteket tudjanak meg a fotós mögött történt bűncselekményből.

Furcsa módon ebből is valóság lehet.

A Dr. Rob Jenkins a York-i Egyetem Pszichológia Tanszékének kutatója és Christie Kerr nevű munkatársa a Glasglow-i Egyetem Pszichológia Intézetétől kidolgoztak egy módszert arra, hogy az áldozatok pupillájának képét nagyítva ismerjék fel a fotó készítőjét és az adott bűncselekmény körülményeit. A két kutató hisz benne, hogy a módszer teljes mértékben használható lesz a jövőben, bár itt lép közbe a fikció rész, a kísérletet ugyanis 39 megapixeles érzékelővel ellátott Hasselblad kamerával végezték és az “áldozat” egyenesen az optikába nézett.

Tovább a teljes cikkhez >>> tech2.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: